Alan Adınız SEO'nuzu Etkiler mi?

Alan Adınız SEO'nuzu Etkiler mi?

27 Ekim 2018


 

Alan Adınız SEO'nuzu Etkiler mi?

Alan adı yani URL olarak nitelendirilen web site adresleri, SEO ile uyumlandığı zaman daha çok kullanıcıya erişmeyi ve tanıtımın daha kolay şekilde yapılmasını sağlar. URL optimizasyonu, Google sıralamasında yer almayı sağlayan, kalite sıralamasında üst sıraya yerleşmeyi sağlayan unsurlar arasındadır.

Ortalama 200 bileşen kullanılarak algoritmik dizilim ile arama motoru sıralaması sağlanıyor. Makale, içerik ya da ürünlerde SEO uyumu sağlamak kolay formüllerden biri olabilir. Peki ya URL optimizasyonu? URL’ler SEO ile uyumlandırılabilir mi?

  • Top Level Domain

Üst düzey olarak nitelendirilen domain seçme formülü; “.biz”, “.pro”, “.tel” gibi terimler ve uzantılar yerinde “.com” uzantısının kullanılması daha başarılıdır. Üstelik global bir uzantı efekti sağlar.

.com kullanmak sıralamada yer almayı sağlayan faktörler arasında olsa da farklı uzantılar kullanmak ve bunu SEO ile optimize etmek, kaliteli bir platform vurgusu yapar. Geniş kapasite ve donanımlı alt yapı güveni oluşturan uzantı seçme formülüyle, alan adı organik trafik oluşturacaktır.

  • HTTPS Protokolü

HTTPS “HyperText Transfer Protocol Secure” sitelerin güvenilir olduğunu ve kullanıcı gizliliği sağladığı bilgisini verir. Kullanıcılar S takısı almış yani SSL güvenlik yazılımlarının olduğu web sitelerini tercih ederler. Hem platform güvenliği hem de kişisel bilgilerin, ödeme prosedürlerinin korunması maksadıyla HTTPS kullanımı sağlanmalıdır. Üstelik SEO uyumlu HTPPS sağlanarak güvenlik protokolü sağlanmış bir alan elde edilir.

  • URL Kapsamı

URL uzunlukları, optimizasyon açısından önemlidir. Derecelendirme artısı almak için kısa URL kullanmak önemlidir. Maksimum 60 karakter içeren URL’ler backlink testlerinden daha başarılı sonuçlarla geçmektedir. URL kelime sayıları minimal seviyede tutulmalı ve her URL’de birkaç kelime kullanılmalıdır.

  • Kullanıcı Dostluğu

Okunabilirlik düzeyi ve SEO uyumu, URL’lerin niteliğini artıran unsurlar arasında yer alır. Kaliteli biçimlendirilmiş URL, tarayıcı ve kullanıcılara hedef sayı konusunda kolay gösterge sunar. İdeal okunabilirlik için yapılandırma gerekli olabilir. Yalın ve net, okunabilir ve nitelikli URL oluşturulmalıdır.

  • URL’de Çizgi Kullanımı

Internetin ilk kullanılmaya başlandığı dönemlerde başlı başına bir konu olan alt çizgi ya da kısa çizgi, günümüzde kısa çizgi kullanımını daha yaygın hale getirmiştir. URL arasındaki boşlukların oluşturulması için alt çizgi yerine kısa çizgi kullanılması daha kolay ve uygun kullanım sağlar.

  • Karakter Kullanımı

Büyük küçük harf karışımından ziyade küçük harflerin kullanılması, daha kolay ve uygun bir seçenektir. Özellikle internet sisteminde İngilizce karakterler kullanılması, küçük harf kullanımında daha kolay sağlanabilir. Ayrıca büyük harf kullanımları 404 hata kodlarına neden olabilir.

  • Bağlaç Kullanımı

Makalelerde etkinlik sağlayan ve cümlelerin bağlanmasını, dolgu yapılmasını, anlam ve ifadelerini güçlendirme, pekiştirme ve kelime aralarında soluklama olarak kullanılan bağlaçlar, URL alanlarında kullanılmamalıdır. Net ve yalın kullanılması gereken URL kelimelerinde bağlaçsız oluşum sağlanmalıdır.

  • Güvenli Karakter kullanımı

Alan adı belirlemede güvenli karakter kullanımları sağlanmalıdır. Arama motorlarında kullanılabilirliğin sorunsuz şekilde sağlanması için harf, numara ve çizgi kullanımları yapılmalı, yaygın olarak kullanılmayan güvensiz karakterler kullanılmamalıdır.

  • Klasör Kullanımı

Slash olarak tanımlanan ve alan adı ile metin arasında konumlandırılan eğik çizgiler, klasör olarak tanımlanır. Klasör sayılarının da fazla kalabalık olmayacak şekilde uygulanması, maksimum 2 klasör kullanımıyla URL’nin nitelikli olmasını sağlar.

  • Seo Uyumu

URL seçerken anahtar kelimeler analiz ve modifiye edilmelidir. Anahtar kelimelerle optimize etmek web sitenizin Google sıralamasında olmasını sağlayan en temel faktörler arasında yer alır. Anahtar kelimelerin uyumları sağlanmalı ve fakat tekrarından, çok kullanılmasından kaçınılmalıdır. İçeriklerin spam olarak algılanması önlenmeli ve ideal sayıda anahtar kelime kullanılmalıdır.