WordPress Güvenlik Taraması Nedir?

WordPress Güvenlik Taraması Nedir?

4 Ağustos 2021


WordPress Güvenlik Taraması Nedir, WordPress Güvenlik Taraması Nasıl Yapılır?

WordPress güvenlik taraması nedir, Wordpress güvenlik taraması nasıl yapılır sorusu kullanıcılar için önemlidir. Açık kaynak kodlu bir yazılım olması sebebiyle WordPress’te tasarımı oluşturulan bütün kod satırları, diğer kullanıcılar tarafından incelenmeye açıktır. Bu yüzden önlemler almazsanız, web sitenizin hacklenme olasılığı vardır. Bu olasılığı ortadan kaldırmak için ise güvenlik eklentileri mevcuttur. WordPress güvenlik taraması nasıl yapılır sorusunun yanıtlarından ilki ise ücretli veya ücretsiz olan bu eklentileri kullanmaktır.

WordPress Güvenlik Testi Nedir?

İlk adımda gerçekleştirdiğiniz WordPress güvenlik kontrolleri, aslında araç kullanmadan kendi başınıza yapabileceğiniz bazı kontrol listeleridir. WordPress 5.2 sürümü ile eklentiler olmadan WordPress'te sitenizin durumunu kolayca kontrol edebilirsiniz. WordPress yönetici sayfasında (wpadmin), WordPress sitenizin iyi olup olmadığını görmek için araç/site bütünlüğü yolunu takip edebilirsiniz. Bu açıdan üç öneri vardır. Bu uyarılardan ikisi ile talimatları izleyerek kolayca test edebileceğiniz şekildedir. Ancak, eksik modüller için öneriler, barındırma kontrol paneli aracılığıyla PHP sürümünün seçilen alanlarından yapılabilir. Sitenizde yapılan bir doğrulama sonucunda barındırma uyarıları alıyorsanız ve bu uyarılardan tam olarak haberdar değilseniz, yardım için bu uyarıların ekran görüntülerini sunucunuza gönderebilirsiniz. Bu açıdan WordPress güvenlik taraması nasıl yapılır sorusunun cevabı önemlidir.

WordPress Güvenlik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

İlk testten sonra tüm uyarıları düzeltebilir ve 100 puan alırsanız her şeyin normal olduğundan emin olmak için haftada bir kontrol edebilirsiniz. Web sitenizi sıfırdan oluşturmak için saatler harcadıysanız, en ufak bir sorun bile kolayca fark edilebilir. Örneğin, düzgün çalışan bozuk bir eklenti, bazı sayfaların yavaş yüklenmesi veya aşırı yavaş wpadmin, sitenizdeki bir sorunun ana işaretleridir. WordPress sitenizde güvenlik kontrolü yapmanız gereken durumlar ise aşağıdaki şekildedir:

  • Web siteniz aniden yavaş çalışmaya başladıysa
  • Ziyaretçi sayısı aniden azaldıysa
  • Sitenizden diğer sitelere açılan ve sitenizle alakasız siteler veya bağlantılar belirse

WordPress Güvenlik Kontrol Listesi

WordPress'i güncellemek, düzenli olarak atmanız gereken en önemli adımlardan biridir. Tüm aktif eklentilerin ve temaların güncel olduğundan emin olmanız önemlidir. Bunun yanı sıra sizi tanımayan yönetici ayrıcalıklarına sahip bir kullanıcının varlığı, güvenlik taraması yapmanız gerektiğinin en büyük göstergesidir. Bilinmeyen tüm kullanıcıları kaldırmak için Wpadmin sayfasındaki Kullanıcılar/Tüm Kullanıcılar sekmesine tıklayarak bu kişileri kaldırabilirsiniz. Bu aşamada ise WordPress güvenlik taraması nasıl yapılır sorusunun cevabını bilmeniz gerekir.

WordPress Güvenlik Eklentileri

WordPress güvenlik taramasının lideri olarak karşınıza çıkan ve ücretli bir eklenti olan Sucuri’nin, sınırlı tarama imkanı sunan ücretsiz bir versiyonu da vardır. Web tabanlı olan bu eklenti, web sitenizi, kötü amaçlı yazılım ve kodlardan korur. Ayrıca arama motorlarında sitenizin kara listeye girmesi durumunda yapılacakları otomatik olarak yapar.

Malcare Security, sitenizde bulunan kötü yazılımları tarayan ve temizleyen, bilgisayar korsanlarının, yüklediğiniz dosyalarda değişiklikler yapmasını önleyen bir güvenlik duvarıdır. Ücretli veya ücretsiz versiyonlara sahip olan bu eklenti, kötü amaçları bulunan oturum açma girişimlerini engeller.

Wordpress güvenlik taraması nasıl yapılır sorusunun bir diğer yanıtı olan All In One WP Security & Firewall eklentisi ise web sitenizin admin hesaplarını kontrol ederek şifrenizin zayıf olması durumunda öneride bulunur. Ücretsiz bir eklenti olmasının yanı sıra, herhangi bir saldırı durumu gerçekleşirse diye, bu durumlarda kullanmak için sitenizin veritabanının yedeğini alır. Ancak web sitenizi korumak adına hosting kaynaklarınızı kullandığından dolayı sitenizin yavaş bir şekilde çalışmasına neden olabilir.

WordPress Güvenlik Eklentileri Dışında Neler Yapılabilir?

Çekirdek dosyalarınızı ve temalarınızı güncelleyebilirsiniz. Daha önceden yüklediğiniz ve artık kullanmadığınız eklentiler ve temaları kaldırabilirsiniz. Bu açıdan eklentileri sadece devre dışı bırakmanız yeterli olmayacağından dolayı silmeniz de gerekir. SSL sertifikası yükleyerek güvenliğinizi arttırabileceğiniz gibi güçlü şifreler kullanmak da güvenlik açısından çok önemlidir. Sitenizde bulunan bir iletişim formu varsa, bu formda CAPTCHA kullanabilirsiniz. Bunun sonucunda sunucunuzun kaldıramayacağı kadar kötü amaçlı e-posta gönderimini engelleyebilirsiniz. Oturum açma girişimlerini sınırlamanın yanı sıra sitenizde bulunan dosyaların doğrudan yönetici panelinden düzenlenmesini kapatabilirsiniz. Güvenlik anahtarlarını değiştirmeniz durumunda ise tüm oturumlar geçersiz kalacağından dolayı internet korsanlarının, açık olan oturumlara erişimini engellersiniz. Wordpress güvenlik taraması nasıl yapılır sorusunun en önemli cevabı ise bir yedekleme planınızın olmasıdır. Böylelikle web sitenizin bilgisayar korsanlarının eline geçmesi durumunda, sitenizi nasıl geri getireceğinizi bilebilirsiniz.