HTTP ve HTTPS Hakkında Ne Biliyorsunuz?

HTTP ve HTTPS Hakkında Ne Biliyorsunuz?

28 Ekim 2018


 

HTTP ve HTTPS Hakkında Ne Biliyorsunuz?

 

Dijital teknolojilerin en temel sembolleri, pek çok internet kullanıcısının ne işe yaradığını bilmediği konulardan biridir. Web sitesinin PK’sı olarak nitelendirilebilir. Web sitelerinin adreslerinin eklendiği, dijital dünya terimi şifreleme teknikleri olarak nitelendirilebilir.

 

HTTP ve HTTPS Arasındaki Farklar

 

Bir harf eklenerek güncellik sağlanan sembol, internet gizliliği ve güvenliği için önemli unsurlardan biridir. İlk internet kullanımlarında HTTP olarak sağlanan tüm web sitesi ziyaretleri, dijital güvenlik nedeniyle S takısı almıştır. SSL güvenlik sertifikasıyla birleştirilmiş formasyon olarak değerlendirebilirsiniz.

Dolayısıyla pek çok htttp site Google kullanım zorunluğu nedeniyle https’ye dönüştürülmüştür.

HTTPS protokolü kullanan siteler; ödeme alan yani ticari faaliyet sağlanan web sitelerinde daha yoğun kullanılıyor. Peki HTTPS tam olarak nedir, ne işe yarar?

 

HTTPS Nedir, Avantajları Nelerdir?

 

Secure Hyper Text Transfer Protocol olarak tanımlanan HTTPS, güvenli metin aktarma iletişim protokolü olarak nitelendirilir. HTTP kullanımlarına eklenen SSL (Güvenli Soket Katmanı) ile formüle edilmiş bir sistemdir.

Web siteleri ve kullanıcıların arasındaki güvenliği sağlayan bir şifreleme protokolüdür. İnternet sunucularının ve web sayfalarının güvenli olması, e-ticaret sistemlerinde kullanıcıların banka hesap bilgileri, kredi kart bilgilerinin alınmaması açısından gerekli bir uygulamadır.

 

HTTPS protokolü kullanan sitelerde, alışveriş ve ödeme esnasında 3. kişiler ya da sistemler tarafından bilgilerin güvenliği çalınmaması için şifreleme sistemi sağlanır. SSL eklenen yani HTTP protokolünden HTTPS protokolüne geçilen sitelerde, güvenlik ve şifreleme teknikleri sağlanmış oluyor.

HTTP ve HTTPS Farkları

 

HTTP durumunda URL adresi “HTTP://” şeklinde, HTTPS durumundaysa HTTPS://’ olarak başlar.

·         HTTP kullanımı güvensiz, HTTPS güvenli ağ olarak kullanılır.

·         HTTP protokolü, bağlantı noktasında port 80 kullanırken, HTTPS protokolünde 443 port kullanımı sağlanır.

·         HTTP kullanımlarında, sertifika doğrulama gerekmemekle birlikte, HTTPS SSL Dijital Sertifika gerektiren bir protokoldür.

·         HTTP de şifreleme yoktur, HTTPS şifreleme tekniklerinde verilerin hem göndermeden hem de almadan önce şifrelenmesi sağlanır.

 

HTTPS Nerede Kullanılır?

 

Özellikle alışveriş yapılan sitelerde, e-ticaret sistemlerinde ve arama motoru ile iletişim sağlanan her yerde kullanılır. İnternet gizliliği ve güvenliği sadece ödeme yaparken değil, maillerde, şifrelerde, üyelik gerektiren form, site ve blogların tamamında gereklidir ve kullanılır.

HTTPS Protokol şifreleme sistemi, doğrulanmış ve güvenilir sunucu sertifikaları kullanır. Kullanıcı https kullanan web sitesine erişmek istediğinde sayfanın şifreleme sertifikasının tarayıcı tarafından tanınmış olması gerekir. Bu durumda, sayfa güvenli olarak belirtilir ve direkt erişim sağlanır. SSL sertifikası olmayan sitelerde ise tarayıcı tarafından sitenin güvenli olmadığı yönünde belirteç sunulur.

 

SSL Nedir?

 

 1994 tarafından Netscape tarafından geliştirilen bir protokoldür. İlk defa Netscape Navigator tarayıcılarında kullanılmış ve tüm platformlarda kullanılmaya başlanmıştır. SSL sertifikaları, web tarayıcı sistemleriyle ve yıllık olarak ücretlendirilen sertifikalardır. Sertifika sağlayıcıların ücretlendirmelerine göre fiyatlar farklı şekilde sunulur.

İnternet üzerinden alınan ve gönderilen tüm bilgilerin şifreleme tekniğiyle korunmasını sağlayan bir yazılım türüdür. Web sitelerinin daha güvenli hale gelmesi ve kullanıcıların kişisel verileri korunarak işlem yapabilmelerine olanak sunan bir protokoldür.

 

Mobil SSL
 

Dijital çağın getirisi ve hızlı yaşam faktörleri nedeniyle kullanıcıların çok büyük bir oranı mobil erişim sağlıyor. Mobil uyumlu site tasarımı, daha çok kullanıcıya erişmeyi sağlarken, mobil uyumlu SSL protokolü ise mobilden erişim sağlayan kullanıcıların bilgi gizliliği ve güvenliğinin sağlamasıdır.

Dolayısıyla SSL sertifika sağlayıcılardan mobil uyumlu sertifika edinmek, web sitenizin daima güvenli olmasını sağlar. Üstelik web site hızını ve SEO uyumunu olumlu yönde etkileyen S güvenlik formülü sayesinde hedef kitlenize daha hızlı ve kolay erişebilirsiniz.